April 19, 2019 16:52
Живот

Русија отвора нова истрага за мистериозната смрт на студентите на Урал пред 60 години

Русија повторно отвора истрага за студентите кои пред 60 години загинаа на Урал. Несреќата се случила во 1959 година кога група од десет студенти, осум момчиња и две девојки, тргнале на кампување на Урал, Русија. Тие за 16 дена требало да поминат 300 километри.

Еден од нив се разболел и се вратил дома. Останатите продолжиле, а целта им била да се искачат на Отортен, еден од најопасните врвови на Урал. Експедицијата ја предводел Игор Дјатлов.

По една недела од експедицијата, никој од останатите девет членови не се јавил на семејствата и тогаш почнала потрагата. По исчезнатите трагале припадници на полицијата и војската. По шест дена, петмина планинари биле пронајдени во шума, а по останатите четворица се трагало уште два месеца. Нивните повреди биле стравични. Некои од нив ги изгубиле очите, устите и голем дел од лицата.

Местото каде што загинале студентите е наречено Дјатлов премин во чест на водичот Игор Дјатлов.

Како што јави Си-ен-ен, Русија по 60 години повторно отвори истрага за случајот. Претставник на регионалното обвинителство, Андреј Курјаков, на конференција за новинари рече дека во истрагата ќе биде вклучена и современа технологија која се очекува да даде одговори на многу прашања.

Низ годините се појавија бројни теории на заговор, а Си-ен-ен пишува дека има дури 75. Една од првите беше дека планинарите биле нападнати од домородци од племето Манси, но форензирачите утврдиле дека такви повреди какви што имале студентите не можело да нанесе друго човечко суштество.

Прашањето кое се поставува е дали некогаш ќе биде откриена вистината. Резултатите од истрагата се прогласени за тајни уште во 1959 година, а помал дел од нив беа објавени во 90-тите години.

Нови вести

Приказна која го расплака светот: Дете пишува домашна под светлината на бандера!

24news

Братот е најважниот маж во животот на својата сестра

24news

Велигденски ритуал: Свештеник натерал деца да го тепаат, плукаат и да го сечат со нож 

24news