December 9, 2022 14:37
Свет

Русите кои заминуваат во соседните земји не разбираат зошто треба да се ​​загине и да се убиваат други лица !?

Русите масовно заминуваат од својата земја за да ја избегната мобилизиацијата на резервниот состав која ја нареди претседателот Владимир Путин за војната во Украина. Русите бегаат во соседните земји за да избегнат да бидат повикани да се борат во војната со која не се согласуваат.

Грузија е една од соседните земји каде заминуваат Русите. Во неделата, за влез во Грузија се чекало и 48 часа. Во колоната за влез во соседната земја чекале околу 3.000 возила,објавија руските државни медиуми, цитирајќи локални власти.

Во грузискиот главен град Тбилиси веќе има прилив од околу 40.000 Руси откако Москва ја нападна Украина на 24 февруари, според владините статистики.

-Кога дознавме за мобилизацијата, оставивме се дома и влеговме во автомобилот“ изјавил Дмитриј Куриљунок за Ројтерс во Тбилиси.

Дмитриј, неговата сопруга Ирина и малата ќерка најпрво се возеле низ јужна Русија од Краснодар до Северен Кавказ, каде што многумина преминуваат во Грузија. Таму ангажирале локален возач да ги превезе преку граничните премини и по 24 часа пристигнале во Тбилиси.

-Ние сме целосно против оваа војна. За нас, како и за другите, тоа е страшно. Да се ​​умре и да се убиваат други, и за што? Не разбираме. Затоа решивме да избегаме, изјавил тој.

Не е познат точниот број на луѓе кои ја напуштиле Русија откако Путин ја објави, како што рече, „делумна мобилизација“ минатата среда. Сцени како оние на руско-грузиската граница се случија и на премините со Казахстан, Финска и Монголија. Русија не ги затвори границите, а граничарите главно ги пуштаа луѓето.

Летовите што поаѓаат од Москва до неколку земји кои одржуваат директни летови со Русија се или распродадени или имаат достапни само неколку билети по астрономски цени.