October 1, 2022 13:20
Македонија

Ружин: Наредбата на Бајден се однесува на цел Западен Балкан, не само за Македонија

Поранешниот амбасадор Нано Ружин во емисијата 24 анализа истакна дека во САД сега демократите се на власт и нивната политика кон Балканот датира од 1999 година кога имаа слична политика за забрана за влез на неколку политичари со црна листа. Сега по епохата на Трамп, Бајден излезе со друга позиција, а тоа е развој на мултилатерализам.

„Значи САД се отваарат кон Балканот, се ангажираат околу односите со Русија и Кина, го напумпуваат НАТО дека е голема трансатлантската солидарност. Во однос на оваа наредба за замрзнување на недвижнини и забрана за влез, тоа се однесува на цел Западен Балкан, не само за Македонија и на Преспанскиот и Охридскиот договор и мислам дека делумно ќе се однесува и договорот со Бугарија, во смисла доколку продолжи онаа манипулација со јавното мислење. “ – истакна Ружин.

Ова е еден потег од едукативна сммисла, да се подигне политичката култура на политичарите, вели Ружин.