September 20, 2021 22:56
Економија Македонија

Република Српска забрани увоз на 400 кг македонски сливи, имале премногу пестициди

Републичката фитосанитарна инспекција на Република Српска, како дел од редовната инспекција на пратките во надворешната трговија, забрани увоз на пратка од 400 килограми сливи со потекло од Северна Македонија, бидејќи се пронајдени остатоци од пестициди над пропишаното максимално ниво, соопшти Инспекторатот на Република Српска, јави дописникот на МИА од Белград.

Контролата на овошјето и зеленчукот во Република Српска се врши при увоз, со цел да се утврди дали е здраво и безбедно за човечка употреба, а најголем ризик кај овие производи е недозволеното количество пестициди, микотоксини и тешки метали, и тоа се параметрите на кои се вршат лабораториски анализи, пренесува Српскаинфо.

Од Инспекторатот наведуваат дека во првата половина на оваа година, при увозот, надлежната инспекција зела 607 примероци овошје, зеленчук и житни култури за исхрана на луѓето за потребите на лабораториско испитување.

Кај две пратки биле откриени неправилности, а инспекторот издал решение со кое се забранува увоз и наредува враќање на пратката до испраќачот или уништување под надзор на надлежниот инспектор.

Од Инспекторатот забележуваат дека на пратките од кои се земени примероци за анализа им е забранет пласман на пазарот, дистрибуцијата или преработувањето, се додека инспекторот не донесе одлука во согласност со резултатите од лабораториските испитувања на примероците.

Со оглед на оваа постапка, во случаи кога анализата открива неправилност, не постои ризик дека храната се консумирала, бидејќи не била ни достапна за потрошувачите.

Website https://wcostream.cc: Watch Wake Up, Girls! Seishun no Kage wcostream Episode Full wcostream hunter x hunter

Website https://aniwatch.pro: Watch The Dungeon of Black Company (Dub) aniwatch Episode 3 anime online

AnimeDao: World Conquest Zvezda Plot anime episode 12 online free at https://animedao.nl anime online

AnimeKisa: The Heroic Legend of Arslan anime episode Full online free at https://animekisa.in dubbed anime

Producthunt: https://www.producthunt.com/@kissanimemx

Scholar google: https://scholar.google.com/citations?hl=vi&authuser=5&user=WCYq8iwAAAAJ