June 18, 2019 17:20
Економија

Раст кај цените во земјоделството

Цените во земјоделството во март 2019 година, во однос на истиот месец лани, кај инпутот е зголемен за 2,1 отсто, а кај аутпутот се бележи зголемување од 1,3 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Во март 2019 година, во споредба со март 2018 година,цените на инпутот, односно тековно потрошени средства во земјоделството се зголемиле за 2,4 отсто, а индексот на цените на инпут 2, односно средства наменети за инвестиции во земјоделството се намалиле за 1,6 отсто.

Во делот аутпут, во март 2019 година, во споредба со март 2018 година, цените на растителното производство забележале раст од 1,5 отсто, а цените на добиточното производство изнесува се непроменети.

Нови вести

Состанок на Конституенцата во Скопје: Истакнати меѓународни експерти ќе дискутираат за економски теми

Igor

Бизнис секторот бара да се вклучи во измените на Законот за финансиска дисциплина

Igor

Анѓушев од Лондон: Нашата држава е светла точка во Западниот Балкан, интересот кај компаниите е огромен

Igor