August 10, 2022 21:57
Балкан

Разрешена мистеријата: Матеј трчал само десет минути, снимките од објектот како плива во Сава се поклопуваат со сигналот на мобилниот

Снимките од објектот како плива во Сава одговараат на сигналот на мобилниот телефон на Матеј Периш. Ова го соопшти белградската полиција, која на медиумите презентираше 10-минутна реконструкција на движењата на Матеј Периш на снимките од голем број надзорни камери и постојано нагласуваше дека единствениот контакт на Матеј бил обидот да се качи во такси и никој не трчал по него, ниту пак имало конфликт.

Разликата во времето на снимката во ресторанот „Сава Нова“ е затоа што часовникот не се менувал по летното сметање на времето, па се испоставува дека Матеј трчал еден час, но всушност неговото движење покриено со камери траело десетина минути.

Според реконструкцијата на белградската полиција, по излегувањето од клубoт „Готик“, Матеј истрчал полукружно низ улиците и надолу кон Сава во близина на ресторанот, додека движењето на обкектот во Сава се совпаѓа со неговото пристигнување кај „Сава Нова“, како и сигналот на неговиот мобилен. Истиот објект е забележан на камерите кои ја покриваат реката низводно, точно на нивото на „Готик“.

Во соопштението на српското МВР се наведува дека медиумите ја попречуваат истрагата со дезинформации.

-Полициски службеници прегледаа стотина часа материјал, снимки од сите надзорни камери од трасата на Периш и околината и врз основа на нив направија реконструкција на неговото движење, од моментот на излегување од правец на „Бетон сала“ во 1.43 часот до спуштањето кон Сава, во 1.52 часот, од каде му се губи секаква трага – се наведува во соопштението.

Врз основа на прегледот на сите снимки, јасно е дека Матеј, според српското МВР, по излегувањето од „Бетон сала“, освен со таксистот, не бил во контакт и не комуницирал со друго лице. Напоменуваат дека полицијата извршила разговор со него.

– Потенцираме дека во досегашната истрага, полицијата ги интервјуираше пријателите на Матеј кои вечерта беа со него, вработени во клубот, сите сведоци и дека врз основа на сите изјави, секоја можност на неговото исчезнување да му претходела конфликт или тепачки. беше исклучен.

Припадниците на МВР, различни полициски единици, 13 дена трагаат по Матеј Периш, а од пријавата за неговото исчезнување на 31 декември минатата година, вложуваат максимални напори и ги преземаат сите мерки и дејствија од нивна надлежност.

За пронаоѓање на Матеј Периш преку Интерпол биле известени и полициите на околните земји.

 

Поврзани вести

Двајца починати, 693 нови случаи на Ковид-19

Igor

Почина Кирил Дојчиновски, легендата на македонскиот фудбал

Dragan Nikolovski

Со пари за заштита од Ковид купен автомобил со кожен волан, во Скопје тест за 119 денари, во Прилеп за 420 денари

Valentina