June 25, 2022 12:57
Балкан Македонија

Радев: Францускиот предлог е чекор во вистинската насока, но уште голем број прашања треба да се разјаснат пред да се укине ветото

Предлогот на француското претседателство е чекор во вистинската насока, но остануваат голем број прашања кои треба да се разјаснат пред да се укине ветото, изјави бугарскиот претседател, Румен Радев.

„Барањето за вклучување на Бугарите во Уставот на РСМ мора да се направи пред почетокот на преговорите. Но, не помалку важни се јасните механизми и мерливите критериуми за искоренување на десетгодишната политика на дебугаризација, кражбата и фалсификувањето на бугарската историја, како и за обновување на уништените споменици и за зачувување на бугарското културно наследство, искоренување на говорот на омраза, рехабилитација на жртвите само затоа што се нарекувале Бугари“, додаде Радев, пренесе БГНЕС.бг.

Тој рече дека Владата на Петков не успеала да подготви бугарски предлог, па сега поднесува француски, насочувајќи го кон бугарското собрание без да каже свој став.

„Премиерот не може да поднесе странски предлог без свое мислење. Тој не е курир, туку премиер“, додаде Радев.

Тој очекува бугарската влада да ги разјасни овие прашања, да побара јасни механизми и гаранции.

https://go88.gg/

https://sunwin.gg/