October 23, 2021 00:16
Балкан

Радев е за забрзување на европската интеграција на Западен Балкан, со почитување на Копенхашките критериуми

За време на приемот во резиденцијата во Бојана, по повод 142-годишнината од формирањето на бугарската дипломатската служба, чиј домаќин на настанот беше привремениот министер за надворешни работи, Светлан Стоев, а гости беа претседателот Румен Радев потпретседателката Илијана Јотова, привремениот премиер Стефан Јанев, министри од владата, бугарски амбасадори во странство, поранешни министри за надворешни работи и премиери како и амбасадори акредитирани во Софија.

Бугарскиот претседател Румен Радев на собирот кажал дека живееме во време на динамични промени во политичкиот, социјалниот и културниот живот во нашите општества.

Радев напоменал дека тоа ги менува и предизвиците со кои се соочува бугарската дипломатија, која е повикана да го брани националниот интерес и да ги реализира главните цели на надворешната политика. Претседателот Радев ја истакна одбраната на интересите на бугарските заедници во странство како примарна задача на бугарските дипломати. Тој, исто така, повика на континуирана поддршка за забрзана европска интеграција на соседните земји во Западен Балкан, но со строго почитување на критериумите од Копенхаген за членство во ЕУ.

Како достигнувања на бугарската дипломатска служба Радев го истакна развојот на голем број европски политики, напорите за спроведување на приоритетите на Европската унија за дигитална и зелена трансформација на општествата.

 

Sailor Victory (https://wcostream.cc/m/OG7l) Episode 2

Watch Wolf's Rain Episode 26

AnimeFreak Watch english anime Online in HD for FREE

TwistMoe: Psycho-Pass (Dub) anime episode 22 online free at https://twistmoe.net anime sites

My desktopnexus: https://my.desktopnexus.com/kissanimemx/journal/

Player: https://player.me/kissanimemx/about