August 11, 2020 15:10
Свет

Путин: Стратешкото партнерство со Србија се потврдува со секојдневна работа

Рускиот претседател Владимир Путин на денешната средба со шефот на српската држава Александар Вучиќ изјави дека стратешкото партнерство со Србија се потврдува со секојдневна работа во доменот на политиката, економијата и безбедноста.

– Нашите односи се развиваат многу позитивно, а стратешкото партнерство се потврдува со секојдневна работа, истакна Путин на почетокот на состанокот со Вучиќ во Сочи.

Според оценката на Путин, во текот на 2018 година трговската размена се зголемила за два отсто, а за девет месеци оваа година растот бил поголем од девет проценти.

Рускиот лидер го покани Вучиќ на свеченоста следната година на 9 мај по повод 75-годишнината од победата над фашизмот.

Вучиќ се заблагодари на поканата и повторно го повика Путин да ја посети Србија.

Тој најави дека со Путин ќе ја разгледаат ситуацијата во Косово, но нагласи дека не е оптимист кога станува збор за постигнување компромис и конечно решение со Приштина.