December 5, 2022 22:36
Свет

Путин со декрет ги ослободи од мобилизација студентите

Рускиот претседател Владимир Путин со декрет ги ослободи од мобилизацијата студентите од универзитетите и стручните колеџи. Според претседателскиот декрет објавен на веб-страницата на Кремљ, одлуката се однесува на студенти кои се запишани на државните акредитирани стручни или високообразовни институции. Ги опфаќа само оние кои посетуваат државни образовни институции и истражувачки организации за кои ова е „прво такво образование“.

„Оваа уредба стапува на сила од денот на неговото потпишување и се однесува на правните односи кои настанаа од 21 септември 2022 година“, се вели во документот, а се однесува на датумот кога е објавена делумната мобилизација.

Претходно во саботата, пак, Путин потпиша нов закон за изменување на Кривичниот законик на Русија. Припадниците на службата кои „доброволно ќе се предадат“ на непријателските сили за време на вооружен конфликт ќе се соочат со десет години зад решетки по враќањето дома. Меѓутоа, на оние кои првпат прават прекршок, им е дозволено да избегнат казна ако побегнат од заробеништво и се вратат дома. Другите одредби од новиот закон вклучуваат до десет години затвор за припадниците на војската кои одбиваат да учествуваат во вооружени непријателства, како и за оние кои дезертираат или избегнуваат да бидат регрутирани.

Грабежот за време на војна или воена операција носи затворска казна од 15 години.

Министерството за одбрана претходно соопшти дека има намера да ангажира 300.000 луѓе во активна служба, давајќи им приоритет на оние со борбено искуство и специјалитети потребни за воената операција во Украина.