November 26, 2022 14:51
Свет

Проширувањето на шенген-зоната во Хрватска, Бугарија и Романија нема смисла

Австрискиот министер за внатрешни работи Герхард Карнер ги повтори своите критики за планираното проширување на шенгенскиот систем во Хрватска, Бугарија и Романија за време на посетата на австриско-унгарската граница во Клингенбах.

„Ситуацијата на границата покажува дека шенген во основа не функционира. Затоа, нема смисла да се прошири системот“, додаде австрискиот министер за полиција.

Според податоците на австриската полиција, годинава во Градишче биле уапсени 74.291 бегалец, од кои повеќето нерегистрирани. Уапсени се и 322 трговци со луѓе.

Карнер инсистира на процедура за барање азил во безбедни трети земји или на надворешните граници на ЕУ.

Тој смета дека продолжувањето на шенген не е ефективно. „Дека системот не функционира покажува фактот што контролата на внатрешните граници се одвива речиси насекаде“, рече Карнер и додаде дека бара предлози од Комисијата на ЕУ и европско решение.

Пред земјите да можат да се приклучат на шенген-зоната, потребна е согласност од сите постоечки членки на шенген зоната. Гласањето треба да се одржи во Брисел на 8 декември.