January 16, 2022 20:11
Свет

Просечната плата во Шпанија е веќе над 2.000 евра

 За првпат просечната бруто плата во Шпанија се искачи над 2.000 евра. Тоа го покажуваат податоците на Националниот статистички институт на државата.

Јазот во платите меѓу мажите и жените се намали за повеќе од 10 отсто во 2020 година и се уште е повеќе од 358 евра, што значи дека жените во просек заработуваат 16 отсто помалку од мажите. Просечната плата за мажи е 2.210 евра, а за жени – 1.851 евро.

Според статистичарите, една од главните причини за оваа разлика е тоа што „жените често работат со скратено работно време, со привремени договори и на пониско платени позиции”.

Другиот заклучок е дека колку работниците се постари и подобро образовани, толку им е поголема платата – 61 отсто од вработените до 25 години имаат месечна плата под 1.336 евра, додека за 24 отсто од лицата постари од 55 години таа е 2.295 евра.

Најниски плати има во хотелиерството и услугите, а највисоки се во финансискиот и осигурителниот сектор и во областа на образованието.

aniwatcher app. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

watch anime online JUJUTSU KAISEN (Dub)

DARLING in the FRANXX (Dub) Episode 17

AniWatch JUJUTSU KAISEN (Dub) Episode 18

Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time

Attack on Titan Season 3 Episode 11