April 11, 2021 11:43
Свет

Прописите на Полска за именување на судии не се во согласност со правото на ЕУ

Европскиот суд за правда денеска пресуди дека новите прописи на Полска за именување на судија во Врховниот суд би можеле да бидат во спротивност со правото на Европска Унија.

Со пресудата се обврзува полската Влада да ги укине таквите прописи и да ги почитува начелата на независност на судот и правата на судска заштита.

Пресудата претставува одговор на жалбата на поединечни полски судии.

Судиите наведоа дека според новите прописи одземено им е правотот на жалба на одлуката со која се одбиваат како кандидати за Врховниот суд за Полска.

Случајот се однесува на новиот закон со кој се регулира работата на врховното полско правосудно тело Национален правосуден совет и неговите методи за именување на судоо за Врховен суд.

Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time Episode Cam 10min at website https://aniwatch.pro watch anime online

Watch My Hero Academia (Dub) Episode 6 at website https://crunchyrollfree.com. See more premium membership crunchyroll