Економија Македонија

Продолжен рокот за аплицирање за набавка на системи за наводнување

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделсвото и руралниот развој информира дека за 15 дена се продолжува рокот за поднесување апликации за набавка на системи за наводнување, за инвестиции во бунари и зафати на површинска вода.

Новиот краен рок за алицирање е 11.2.2022 година ( петок). Новиот рок, појаснуваат од таму, е на барање на заинтересираните апликанти, а агенцијата им има излезено во пресрет со нов рок со цел да можат да ги приберат сите потребни придрни документи кои се бараат на овој јавен повик.

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски, информира дека право за добивање на оваа поддршка имаат сите земјоделци кои се евидентирани во единствениот регистар на земјоделски стопанства.

„Сите заинтересирани барањата може да ги поднесат електронски на e– baranje.ipardpa.gov.mk. Максималната сума која може да ја земе поединечно секое земјоделско стопанство за систем за наводнување е до 1.800.000 денари, додека финансиската поддршка за инвестиции во бунари или зафати за површинска вода е до 364 илјади денари по корисник“, информира Бачовски.

Со овие средства може да се набават подземни и надземни системи за наводнување капка по капка, набавка на приклучна опрема (филтри, пумпи, цевки и спојни елементи), опрема за електрична инсталација за снабдување со струја, вклучително и енергетска ефикасност, агрегати или генератори и придружна инсталациона опрема, софтвери за управување и контрола на системот за наводнување, градежни зафати за бунари, изработка на студии и елаборати.

Финансиската поддршка се исплаќа по принцип на кофинансирање на завршени и исплатени инвестиции од страна на корисникот, а во висина 50 до 70 отсто од вредноста на одобрените и прифатливи трошоци за инвестиции.

Еден барател може да поднесе само едно барање за една мерка или најмногу две барања за различни мерки од Програматa за рурален развој. Барателите не смеат да почнат со реализација на инвестицијата пред да потпишат договор со АФПЗРР.

Новиот краен рок за доставување на е-барања е 11 февруари 2022 година.

Барањата кои не се поднесени електронски нема да бидат разгледувани, додаваат од агенцијата.

Aniwatch - Free Anime Streaming Online - Aniwatch Official. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

AniWatch SK8 the Infinity (Dub)

AniWatch The Misfit of Demon King Academy: History’s Strongest Demon King Reincarnates and Goes to School with His Descendants

The Misfit of Demon King Academy: History’s Strongest Demon King Reincarnates and Goes to School with His Descendants Episode 8

JUJUTSU KAISEN (Dub) Episode 20

ani watch me AniWatch Mieruko-chan