April 19, 2019 22:50
Свет

Принц Чарлс: Кога ќе бидам крал нема да се мешам во политика

Британскиот принц Чарлс изјави дека нема да се меша во државните прашања кога ќе стане крал „бидејќи тоа би било бесмислено”.

Тој во интервји за Би-Би-Си по повод 70. Роденден, британскиот престолонаследник, кој беше критикуван поради ставот за климатските промени, истакна дека ќе мора поинаку да се однесува кога ќе стане крал.

Чарлс наведе дека кралот мора да дејствува во рамките на „уставните параметри”.

Тој во интервјуто ги бранеше и своите постапки од минатото, вклучително и формирањето на Фондација за помош на социјално загрозените млади луѓе во 1976 година.

Принцот Чарлс се залагаше и за прашањата, како зачувување на природната средина, архитектурата и употребата на генетски модифицираната храна (ГМО).

На британскиот монарх, според правилата, му е забрането да се меша во политика.

Нови вести

САД повикаа земјите да не дозволуваат прелети на руски авиони со дестинација Венецуела

Filip

Помпео: Русија се меша во изборите во целиот свет

Filip

Филипини: Пет лица распнати на крст во ритуал за одбележување на Велигден

Filip