October 15, 2019 11:59
Македонија

Претставници на ОБСЕ/ОДИХР во работна посета на АВМУ

Делегација на ОБСЕ/ОДИХР, предводена шефот на Мисијата за набљудување на изборите во земјава, Корин Јонкер денеска оствари работна средба со претставници на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, по повод наодите од Конечниот извештај на Набљудувачката мисија за претседателските избори одржани на 21 април и 5 мај 2019 година.

На средбата се разговараше за законските измени во поглед на начинот на финансирање на Агенцијата и Македонската радиотелевизија и нивното влијание врз независноста, функционирањето и планирањето на активностите на регулаторот и јавниот радиодифузен сервис.

Беше дискутирано и за последните измени на Изборниот законик, со акцент на издвојувањето средства од Буџетот за финансирање на платеното политичко рекламирање за време на избори и за потребата од измени на Изборниот законик, пред се имајќи ја предвид неусогласеноста меѓу одделни законски одредби.

Нови вести

Демократски сојуз: Македонија не може да ги разреши проблемите на ЕУ

zane

Ја зголемивме поддршката за најранливите, создаваме подобра перспектива за сите

zane

(Во живо) Прес конференција на заменикот министер Муса по коруптивниот скандал

Valentina