September 19, 2019 12:57
Македонија

Прентовиќ: Значително зголемени откупните цени, се вреднува и цени трудот на земјоделците

После 11 години потценување на  земјоделците, развојните и одржливи аграрни политики на Владата предводена од СДСМ даваат позитивни резултати, рече на прес конференција, Татјана Прентовиќ, пратеничка на СДСМ.
-Се вреднува и се цени трудот на земјоделците. Тоа го потврдуваат и официјалните податоци.
Зголемена е вредноста на клучните извозно ориентирани земјоделски производи. Истовремено расте и побарувачката за македонските земјоделски производи, дома и но и на странскиот пазар.
Оваа година, откупната цена на краставицата во јули е зголемена за 145,8 проценти. Ако се спореди со  јуни 2013, кога ВМРО-ДПМНЕ го водеше земјоделскиот сектор, цената на краставицата е зголемена за 240 проценти. Кај доматите, откупната цена од минатата година е зголемена за 85,5 отсто. Во споредба со јули, 2015 година, цената на доматите е зголемена за 143 отсто.  Кај лубениците е забележан пораст на откупата цена за 115%, споредбено со јули 2015 година. Оваа година, откупната цена на белото грозје е зголемена на 50 денари, а во 2016 година била 30 денари за килограм. Тоа е зголемување од 67 отсто.
Според неа, откупната цена на сливите, во јули оваа година е зголемена за 18,8 отсто споредбено со минатата година, за 31 отсто зголемена е откупната цена на пиперката.

-Правилните политики во земјоделството и напредокот на земјава на евро-интегративниот пат ја зголеми побарувачката на нашите производи на странските пазари. Извозот на конзервиран зеленчук во 2018 година е зголемен за 6% и изнесува 42.4 милиони евра.
За 19% е зголемена вредноста на извезената краставица и тоа најмногу на пазарите на ЕУ.
Пораст на извозот од 16 отсто има и кај праските. Повисоки откупни цени значат повеќе пари за земјоделците и повеќе средства во економијата.
Владата предводена од СДСМ и надлежното Министерствот за земјоделство остануваат посветени на понатамошен развој на земјоделството во интерес на земјоделците. ЗБОРОТ ВАЖИ!

Нови вести

Жителите на Лабуништа утре повторно на протест за затворање на каменоломите

Valentina

Мицкоски, дали Орце Камчев преку негови фирми ја финансирал кампања на ВМРО-ДПМНЕ

Valentina

ОЛАФ порачува : Средствата од ЕУ несмеат да завршат во џебовите на измамниците

zane