October 22, 2021 11:58
Македонија

Предлог законот за Академијата на судии и јавни обвинители пред Комисијата за политички систем

Собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедници денеска на седница Предлог законот за Академија на судии и јавни обвинители, во прво читање.

Министерството за правда во образложението за за поребата од носење на законот, што се носи со европско знаменце, наведува дека произлегува  од потребата  за реформа на судството, зацртана во Стратегијата за реформа на правосудниот сектор, стратегиската цел на Република Северна Македонија  за членство во ЕУ  и  потребата за остварување на преземените обврски  за спроведување ефикасни и континуирани реформи во судството базирани на европските стандарди.

Основната  намера на Владата за членство во Европската Унија, стои во образложението, налага продолжување на реформите во областа судство и негово натамошно унапредување, се вели во законското образложение.

– Основната цел на предлагањето на овој закон е содржана како стратешка цел во Стратегијата за реформа на правосудниот сектор дефинирана како: воедначување на судската пракса преку зголемен обем на обуки на судиите во рамките на Академијата за судии и јавни обвинители, нови законски критериуми за состав на органите на управување и раководење на Академијата, како и редефинирање на начин на полагање на приемниот и завршниот испит врз основа на мерила и објективни критериуми за проценка на  знаењата на кандидатите, се вели во Предлог законот за Академијата на судии и јавни обвинители.

Marriage of God & Soul Godannar!! (Dub) (https://animeheaven.pro/m/1A8P) Episode 13

Watch Juuni Senshi Bakuretsu Eto Ranger Episode 39

https://animebee.to animebee

TwistMoe Watch english anime Online in HD for FREE

En gravatar: https://en.gravatar.com/kissanimemx

Youmagine: https://www.youmagine.com/animefreakws