August 5, 2021 02:43
Македонија

Подготовки за претстојната НАТО вежба „Северна Македонија 2021“

Центарот за управување со кризи денеска во Охридско-струшкиот регион теренски реализираше дел од подготовките за претстојната есенска НАТО вежба „Северна Македонија 2021“.

– На терен се појавува потреба и да се истражи ситуацијата после уривање објекти во Струшко и Охридско, повторно да има уривање за барање и спасување настрадани од катастрофа. Тоа е неминовност за да се спасуваат човечки животи, особено ако има затрупани и заробени во урнатини. Тоа е дел од сценариото на претстојната есенска  НАТО вежбата „Северна Македонија 2021“ во коорганизација на нашиот Центарот за управување со кризи во Охридско-струшкиот регион, којшто е и домаќин на вежбата во име на државата, соопшти ЦУК.

Токму заради таквото спасување животи на настрадани при комбинарани катастрофи – земјотрес и поплава, според сценариото на вежбата, денеска теренски се реализираа дел од подготовките за претстојната есенска НАТО. Беа посетени конкретни работни плански места што се точки со конкретни објекти сценарија со извежбување на конкретни субјекти од системот за управување со кризи, при што теренски се планираат деталите за барање и спасување, поддршката и логистиката, цивилно – воената координација, искуствено осознавање и работа преку виртуелната реалност, можностите за прекуграничен транспорт во спасувачки мисии, употреба на НИКС – Напредна генерација Команден систем за управување со инциденти што Центарот за управување го развива во Македонија и во Регионот и други можности и ситуации важни при координирана акција при катастрофи.

Во сценариото на вежбата е предвидено и реално рушење на деловни објекти за потребите на вежбата на објекти што се влезени во плановите за рушење на локалната самоуправа. ев/сп/

AnimeDao Watch anime online, English anime online HD. Solo: A Star Wars Story Episode 2

https://animebee.to anime. Watch Ad Lib Anime Kenkyuujo Episode Full

GoGoAnime Watch anime online, English anime online HD. Watch Detroit Metal City: Birth of the Metal Devil Episode Full

KissAnime My: https://my.desktopnexus.com/kissanimemx/journal/