January 20, 2021 15:42
Балкан

Повеќе од 40 отсто од српските граѓани веруваат во теории на заговор за кoрoната

Три четвртини од испитаниците во Западен Балкан веруваат во некои од теориите на заговор во врска со коронавирусот, што е многу поголем процент отколку во другите делови на Европа, додека во Србија околу 41,5 отсто од испитаниците веруваат во вакви теории, покажаа резултатите од истражувањето спроведено во октомври од „Атлантскиот совет” со седиште во Вашингтон и советодавната група за јавни политики „Балканот во Европа”.

Повикувајќи се на резултатите од анкетата, белградскиот весник Политика во денешното издание објави дека секој трет граѓанин на Србија изјавил дека нема да се вакцинира против тој вирус, додека 20 отсто од испитаниците изјавиле дека ќе ја примат вакцината, односно дека најверојатно ќе се вакцинирааат.

Истражувањето, исто така, покажа дека најголемиот број српски граѓани веруваат дека „фармакомафијата” е вклучена во ширењето на вирусот, околу една третина од испитаниците сметаат дека кинеската влада го произвела вирусот во лабораторија, односно дека вирусот „избегал” од лабораторијата во Вухан, нешто помал број верува дека за вирусот е одговорен Бил Гејтс, додека најмал е бројот на оние кои ја поврзуваат пандемијата со 5G технологијата.

Watch Hunter x Hunter Episode 147 (https://animeplanet.cc/m/oWm/ep-147) at website https://animeplanet.cc romance manga anime planet

Shaman King (2021) Episode Preview at KissAnime kissanime