January 16, 2022 20:07
Македонија

Пецаков најави уредување на плажите на Охридското Езеро и нивно повторно издавање под концесии

Градоначалникот на Охрид, Кирил Пецаков најави дека Општината ќе спроведе активности за уредување на начинот ка кој ќе се стопанисува со плажите на Охридското Езеро во иднина.

Пецаков рече дека веќе имал работни средби со надлежните во Министерството за транспорт и врски од кои побарал вметнување на плажите во опфатите во урбанистичките планови, за да може да се предвиди на каков начин ќе се уредуваат и издаваат под концесија. Тој побарал од државните институции да ги заокружат сите потребни процедури во насока на изноѓање начини како плажите ќе можат да бидат издадени под концесии на јавно наддавање.

– Првично ќе се обидеме урбанистички да ги решиме, а потоа да се издадат под концесии. За начинот како тоа ќе биде уредено ќе појасниме дополнително, рече тој.

Пецаков појасни дека сите објекти и урбана опрема на плажите каде изминатиот период беше интервенирано за нивно отстранување, биле изградени со проекти прифатени од Министерството за транспорт и врски, со забелешка дека тоа не се дивоградби.

– Тоа не се дивоградби, туку неспособност на Локалната самоуправа да го реши проблемот и да го утврди начинот на концесионирање и за тоа како треба да изгледаат. Не станува збор за дивоградби, туку за проекти врз основа на кои плажите беа издадени под концесии. Проблемот е во тоа што претходната локална самоуправа и централната власт од 2017 година наваму не најдоа за сходно да ги решат концесиите, рече Пецаков.

Според него, плажите ќе бидат уредувани согласно препораките на УНЕСКО, со строго утврдени одредби за уредување со исклучиво природни материјали, како и обврска за концесионерите половина од закупениот простор да биде слободен за граѓаните.

По однос дејноста што во изминатиот период ја вршеле концесионерите на просторот под закуп, Пецаков проблемот го посочи во тоа што државата и институциите дозволиле да можат да функционираат без надзор и надвор од предвиденото време.

– За начинот како тие плажи работеле надвор од предвиденото време одговорите треба да ги побараме од државните институции. Тие да ни го дадат одговорот зошто така се работело, рече Пецаков.

https://animedao1.com/. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

watch anime dub Attack on Titan Season 3 (Dub)

My Hero Academia Season 2

Seirei Gensouki: Spirit Chronicles Episode 3

AnimeDao My Hero Academia Season 2

free anime AnimeDao Bleach (Dub)