December 6, 2022 01:07
Македонија

Петков: Со францускиот предлог добива и Македонија

Премиерот на Бугарија Кирил Петков по средбата за Западен Балкан во Брисел изјави дека не го сменил ставот за Северна Македонија, и дека нема да има соопштување за бугарски став пред да дојде тој од бугарскиот парламент.

Изјавата на македонскиот премиер Димитри Ковачевски дека во сегашната верзија францускиот предлог е неприфатлив, Петков ја коментираше вака:

„Она што денеска го кажа Ковачевски е дека досега бугарската дипломатија и бугарската позиција во француската позиција е навистина она што отсекогаш се надевавме дека ќе го имаме со заштитата за уставот, со заштитата за дискриминација и претпоставувам дека е многу тешко за движење. тоа. Но, за нив мислам дека е многу важно европскиот пат кон Северна Македонија да напредува, да продолжи, да стане реален, да се случува. Значи и тие имаат што да добијат, но доброто е што нашиот став беше одбранет.

На новинарско прашањето дали другите земји-членки го прифаќаат предлогот на француското претседателство, Кирил Петков истакна:

„Можеме да кажеме дека не сите разбраа зошто францускиот предлог е толку важен за долгорочното решение во регионот. Драго ми е што можев директно да ја направам оваа комуникација и немаше страна од страните околу масата да каже – не разбирам. Значи оваа комуникација беше многу важна и тоа што тие исто така почитуваа дека бугарскиот парламент е конечната институција која ќе донесе одлука, мислам дека беше целосен доказ за тоа што го кажав последните 2 месеци, но сите некако го искористија како политички реторика и не верувавме дека ќе го одржиме зборот“.