January 29, 2023 12:47
Македонија Скопје

Пенов: Имаме инструмент да ја прекинеме блокадата – насилно тргање на автобусите

Министерот за локална самоуправа вели дека Владата има механизам за запирање на блокадата на главниот град од приватните превозници на јавен превоз.

Тој во гостувањето во Дневникот на Сител појасни дека автобусите може насилно да бидат тргнати од улиците, но засега само се следи ситуацијата.

-Еве, да се исцрпат сите можности за разрешување на проблемот па Владата презема мерки, затоа што веќе не е само облигациониот однос и долгот од 1 милион кон приватните превозници. Веќе имаме раскинување на нивниот договор. Тие и да го добијат долгот се исклучени од натамошна работа и не верувам дека со исплата на долгот ќе престане протестот, рече Пенов.

Според него, јавниот превоз со главниот град не смеел да престане.