June 28, 2022 07:48
Македонија

Пациенти болни од рак оставени без терапија, владата и министерот загрозуваат десетици животи

Пациенти болни од рак оставени без терапија, владата и министерот загрозуваат десетици животи.
90 пациенти на кои им е потребна биолошка терапија за колоректален, оваријален и цервикален карцином цел месец не можат да ја примат потребната терапија.

Пациентите немаат примено терапија затоа што МЗ не распишало тендер за набавка на лековите.

Под ризик се и пациентите со рак на бели дробови, бубрег и дојка, за кои во наредните неколку месеци ќе се исцрпи потребната терапија.

Министерството за здравство да не си игра со животите на луѓето и веднаш да распише оглас за набавка на сите потребни терапии.

Дали власта сфаќа дека нивната неспособност убива луѓе?

Неспособноста и во здравството е една од причините зошто мора да има избори. Народот не смее да пати и страда заради криминогеноста и неспособноста на СДСМ и нивните коалициони партнери.

go88 đổi tên miền mã giao dịch go88 tài xỉu online go88

sunwin âu cơ sunwin healthcare private limited sunwin nhatvip