June 26, 2022 16:58
Македонија

Патријарх Порфириј: Срцето на Србија и Македонија чука како едно, зацелена раната на расколот стара 55 години

Патријархот на Српската православна црква (СПЦ) Порфириј денеска на литургијата за помирување со Македонската црква рече дека по 55 години оздраве длабоката и болна рана на расколот со таа црква и дека ова е голем ден и чудо на Бог.

-Нема ништо што можеме да си го излечиме, тоа не може да се направи само со нашите сили, сега раната е залечена и тоа е чудо Божјо и дар Божји. Кога страдаме, тоа може да биде израз на Божјата промисла, најчесто тоа е последица на нашиот избор и погрешни чекори, а раната потоа станува педагошка можност, а ние ја искористивме и сфативме дека раната е нанесена од нашите постапки и затоа се помолевме на Бога и Свети Сава, истакна Порфириј.

Тој вели дека сега нашата радост е неизмерна и е израз на Божјата љубов.

-Еве ја оваа покана на браќата и сестрите од Србија и Северна Македонија – срцето на нашиот народ чука за сите нас, со Христовиот ритам. Тоа ни покажува дека Бог нè погледнал и нè помилувал. Разбравме дека единственото нешто што не треба да го направиме е да ја спречиме Божјата благодат. Нашата радост денес е неизмерна, изобилна затоа што е радост на Божјата љубов, Божја благодат, едно сме во Христа и едно во Црквата, а овој одговор на браќата и сестрите од Белград, Србија и Македонија покажува дека срцата на верните и чесните народи чукаат и сега чука за сите нас, во Христовиот ритам, ни покажува дека Господ нè погледнал и нè помилувал, а ние сме разбрале како недостојни луѓе“, рече патријархот Порфириј на Литургијата на помирување во храмот Свети Сава во Врачар.

Радоста на празникот, рече тој, кој годинава се празнува во деновите на велигденската радост, беше надополнета со спроведувањето на одлуката на Светиот архиерејски синод на СПЦ за повторно воспоставување литургиско и канонско заедништво на двете сестрински Цркви – Српската православна црква и Македонската православна црква – Охридска архиепископија.

-Имавме раскол што траеше 55 години со нашите браќа од Македонија, а таа рана беше длабока и болна. Отидовме во кревет со неа и станавме и копнеевме да оздрави. Да се ​​радуваме и да се радуваме, да се радуваме, браќа и сестри, зашто денес се радува полнотата на црквата, се радуваат небото и земјата, се радуваат сите светии, Свети Сава и сите кои се засадени во неговиот корен, рече Порфириј во храмот Свети Сава во Белград каде служеше литургија на помирување заедно со архиепископот Охридски и Македонски Стефан и архиепископите на двете цркви.

https://tai.go88.is/

https://sunwin.gg/