June 23, 2021 07:49
Свет

Папата Франциск формираше служба на свештеници лаици

Папата Франциск денеска и формално создаде нов поредок на свештениците лаици, чија цел е да поттикне поголемо учество на секуларните жени и мажи во воведувањето на луѓето во католичката вера, особено во местата каде што нема доволно свештеници.

Воведувајќи свештеници-лаици во службата, Католичката црква официјално ја призна праксата што се користи со векови во локалните епархии.

Во многу делови на светот, свештениците лаици ги запознаваат луѓето со католичката вера, ги поучуваат и ги придружуваат на нивниот пат.

Ватиканската канцеларија за миси наскоро ќе објави посебен обред што ќе се користи низ целиот свет кога свештениците лаици официјално ќе започнат да проповедаат.

На почетокот на оваа година, Папата издаде декрет со кој им се дозволува на жените како лаици да бидат ракоположени на должност и да го читаат Светото писмо, како и да им помагаат на свештениците во службата на олтарот.

Папата Франциск цврсто се придржува до католичката доктрина дека жените не можат да бидат свештеници, но е под голем притисок да им дозволи да бидат ѓакони. 

AnimeTV animetv dragon ball super: Attack on Titan Season 3 (Dub) Episode 12

AnimeDao animedao dororo: My Hero Academia 3 (Dub) (https://animedao.nl/m/mg96) Episode 25