January 22, 2022 20:50
Економија

Пад на индустриското производство во октомври

Индустриското производство во октомври годинава, во однос на октомври лани е намалено за 6,5 отсто. Во периодот јануари – октомври, пак, во споредба со минатата година е поголемо за 1,8 проценти, соопшти Државниот завод за статистика.

Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во октомври 2021 година, во однос на октомври 2020 година, бележи пораст од 0.2 %, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 10.4 %, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 18.6 %.

Намалувањето во секторот Преработувачка индустрија е резултат, пред сѐ, на намаленото производство во следните оддели: Производство на прехранбени производи, Производство на текстил, Производство на облека, Производство на метали, Производство на машини и уреди, неспомeнати на друго место и Производство на моторни возила, приколки и полуприколки.

Според главните индустриски групи, производството во октомври 2021 година, во однос на октомври 2020 година, бележи опаѓање кај Капитални производи за 33.1 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 1.9 %, додека пораст бележи кај Енергија за 10.8 %, Интермедијарни производи, освен енергија за 0.8 % и Трајни производи за широка потрошувачка за 31.9 %.

GogoAnime | Watch Anime Online - Gogo Anime Real. GogoAnime.be - The best website to watch anime for free thousands of anime episodes. Watch anime online in English at GoGoAnime. Subbed, Dubbed, No ADs.

stream anime online One Piece (Dub)

Redo of Healer

WONDER EGG PRIORITY

GoGoAnime Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Part 2

anime to watch GoGoAnime That Time I Got Reincarnated as a Slime Season 2