November 25, 2020 22:42
Балкан

Откриено е што значи зелената боја на облеката со која е прекриен ковчегот на патријархот Иринеј

Денеска Србија се збогуваше со блажениот патријарх Иринеј кој почина на 90 години. Утре патријархот Иринеј ќе биде погребан во криптата во Храмот Свети Сава во Белград. Тој ќе биде прв патријарх на Српската православна црква што ќе почива на тоа место. Додека граѓаните на Србија се простуваа од патријархот Иринеј, ковчегот беше покриен со зелена облека и сите се прашуваа што значи таа боја.

Одежда, како што велат на руски јазик и на старословенски јазик, е свечена облека на православните свештеници во богослужба.Во историски и регионален контекст, истиот збор се користел за церемонијална облека на владетели, витези, кралеви и благородници.

Црковните облеки се со одредени бои, од кои секоја има посебно значење.

Зелената боја е симбол на надеж за вечно блаженство, стекнато преку заслугите на Исус Христос и дарот на Светиот Дух.