June 18, 2019 15:32
Општини Скопје

Отворен Есенски базар 2018 во Општина Бутел

Денеска, 13.11.2018 г. (вторник), во Општина Бутел, на платото пред споменикот на Никола Јонков Вапцаров, беше отворен вториот ,,Есенски базар 2018,,. Тој се одржува по повод 13 ноември, Денот на ослободувањето на Скопје.

Грдаоначалникот, Велимир Смилевски најнапред положи свежо цвеќе на спонемикот на поетот и револуционер, Никола Јонков Вапцаров, а потоа ги поздрави учесниците и посетителите на есенскиот базар. Тој истакна дека е убаво чувството кога се негува традицијата и кога им се оддава признание на вештите раце на ракотворците кои изработуваат прекрасни ракотворби.

 

Свеченото отворање беше збогатено со настапот на учениците од ОУ ,,Ацо Шопов,, и играорците од КУД ,,Плетеница,, како и со настапапот на пеачката група на пензионерите од Општина Бутел.

На годинешниов есенски базар учествуваат повеќе од 20 ракотворци како од Македонија, така и од Србија, Турција, Босна и Херцеговина, Албанија и од Косово.

Оваа година, освен домашните ракотворби (везеници, плетеници, резби, накит ), посетителите на есенскиот базар можеа да вкусат и пити со тиква.

Вториот есенски базар кој е во организација на Општина Бутел и Здружението,, Арти крафт,, од Скопје ќе биде отворен денеска и утре ( вторник и среда) од 10,00-18,00 ч.

Фото: Слободан Ѓуриќ

Нови вести

Општина Гази Баба: Просторот околу јамата во Хиподром е обезбеден со заштитна ограда

zane

Реакција од град Скопје на денешниот протест на Здружението на компании од Визбегово

Igor

Четирикратно зголемен бројот на мандатни казни изречени од комуналните редари на град Скопје

zane