November 26, 2022 14:26
Свет

Остин: Руската војска се соочува со сериозен недостиг на артилериска муниција

Руските сили се соочуваат со „значителен” недостиг на артилериска муниција што ги поткопува нивните операции во Украина, изјави денеска американскиот секретар за одбрана Лојд Остин.

– Русите имаат проблеми со логистиката од самиот почеток на војната во Украина и „се уште имаат проблеми со логистиката”, изјави Остин пред американски новинари. – Кај нив има значителен недостиг на артилериска муниција, потенцира американскиот секретар.

Руските сили во голема мера се потпираат на артилерија…пред да маневрираат со копнена акција, рече Остин. – За таков вид операција, потребна е многу муниција. Не сум сигурен дека тие имаат таков вид муниција за да можат и натаму да функционираат на овој начин, истакнува секретарот за одбрана.

Остин, исто така, рече дека руското снабдување со прецизно наведувана муниција е „значително намалено” во текот на деветмесечниот конфликт и дека Москва нема да може брзо да ги замени поради трговските ограничувања за предмети како што се микрочиповите.