January 27, 2021 02:01
Македонија

Османи: Бугарија сега бара работи што ги нема во Договорот

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, гостувајќи во емисијата „360 степени“ на Алсат, рече дека прелиминарниот договор со Бугарија не предвидува разговори за македонскиот идентитет и јазик. Договорот предвидува историските комисии да ги испитуваат историските аргументи, како основа за градење на заедничка нота и градење доверба.

“Во реалноста, оваа формулација беше официјално предложена од Република Бугарија во една од корпорациите пред да се одржи …… како решение што ако ја прифатиме историската реалност, Република Бугарија ќе ја прифати сегашната реалност.

Сепак, мислам дека оваа позиција во моментот сè уште е одраз на недовербата кон Договорот и процесот што го создадовме затоа што оние што велат дека договорот не ја предвидува оваа тема на преговори се во право – договорот предвидува историските комисии да ги испитаат историските аргументи, ако може така да се каже, како основа за градење заедничка нота и градење доверба“, рече Османи.

Watch Cells at Work! Episode Full (https://animeflix.nl/m/Zvem/ep-1) at ANIMEFLIX overlord animeflix

Boruto: Naruto Next Generations (Dub) Episode 105 at Crunchyroll premium crunchyroll free