November 14, 2019 00:36
Свет

ОН: Турција би можела да биде одговорна за воени злосторства

Турција би можела да биде одговорна за егзекуции што ги извршиле вооружени групи кои се борат во Сирија. Тие дела би можеле да бидат карактеризирани како воени злосторства, соопштија Обединетите нации.

„Според меѓународното право за почитување на човековите права и според меѓународното хуманитарно право, вонсудските погубувања претставуваат сериозни прекршувања и може да бидат карактеризирани како воени злосторства“, изјавил портпаролот на Високот комесаријат за човекови права на ОН, Руперт Колвил.

Тој додал дека цивилите, сите луѓе кои не се вклучени во борбите, како и заробените борци, мора да бидат заштитени.

Колвил рекол дека ОН се обидуваат да ги проверат сите злоупотреби пријавени во ова тело од почетокот на турската воена офанзива против курдските борци на североистокот на Сирија.

Нови вести

Фејсбук отстрани две милијарди лажни профили и над три милијарди содржини

Filip

Полициско куче откри рекордна количина хероин во Словенија

Filip

Кремљ за постапката за отповикување на Трамп: Нема врска со реалноста

Filip