June 25, 2022 23:15
Свет

ОН прават напори да се овозможи извоз на житарки од Украина

Генералниот секретар на Обединетите Нации, Антонио Гутереш се обидува да најде решение со Русија, Турција и со уште неколку држави, за да се отвори украинскиот извоз и да се избегне недостиг од храна во светот, тврди добро упатен дипломат.

Русија блокираше украински пристаништа на Црното Море за да ја ослабне државата и да го освои нејзиниот брег, пишува Волстрит журнал.

Гутереш ја замолил Москва да дозволи извоз на житарки од Украина, а за возврат ќе се овозможи извоз на руски и белоруски ѓубрива.

Според дипломати, Русија засега не делува како да сака да се договори.

Турција изразила подготвеност да учествува во постигнување договор.

Украина извезе 41.5 метрички тони пченка и пченица во сезоните 2020 и 2021 година, 95 отсто поминале преку Црното Море, покажуваат податоците на Максигрејн, украински посредник за житарки.