January 17, 2021 22:37
Свет

ОН издвоија 100 милиони долари за борба против гладот

Обединетите Нации издвоија 100 милиони долари во борбата против гладот особено предизвикан од пандемијата на коронавирус, се вели во соопштението на Канцеларијата на ОН за координација на хуманитарни работи, пренесува „ЦГН Африка“.

„Обединетите Нации во вторникот издвоија 100 милиони долари финансирање за итни случаи за да се спречи ризикот од глад во седум земји изложени на најголем ризик од епидемија на глад поттикната од конфликт, економски пад, климатски промени и пандемијата на Ковид-19“, се вели во соопштението.

„Марк Лоукок, шеф на канцеларијата на ОН за координација на хуманитарни работи, рече дека 80 милиони долари ќе бидат поделени меѓу Авганистан, Буркина Фасо, Демократска Република Конго, Нигерија, Јужен Судан и Јемен, кои ќе ја добијат најголемата транша од 30 милиони долари“, соопшти канцеларијата.

Според изјавата, дополнителни 20 милиони долари се издвоени за Етиопија, каде сушите може да ја влошат веќе кревката состојба.

„Изгледите за враќање во свет во кој гладот ​​е вообичаен би било ужасно и непристојно во свет каде што има повеќе од доволно храна за сите“, рече  Лоукок во изјавата.

„Гладот ​​резултира со страшна и понижувачка смрт. Тој ги разгорува конфликтите и војната. Тие предизвикуваат масовно поместување. Нивното влијание врз една земја е поразително и трае долго. Никој не треба да гледа на гладот како неизбежен несакан ефект на оваа пандемија. Ако се случи, тоа е затоа што светот дозволил да се случи “.

Ослободувањето средства од Централниот фонд на ОН за итна реакција беше најбрз и најефикасен начин за поддршка на спречувањето на гладот, со реален ризик од глад во делови на Буркина Фасо, Североисточна Нигерија, Јужен Судан и Јемен, се вели во соопштението на ОЦХА. Последен пат глад беше прогласен во 2017 година во делови на Јужен Судан.

Извршниот директор на Светската програма за храна (WFP), Дејвид Бисли, рече дека светот минува низ бурни времиња.

„Затоа треба да го изостриме нашиот фокус и да ги зголемиме нашите напори за да ги избегнеме критичните проблеми – гладот, дестабилизацијата и миграцијата“, напиша  Бисли во твит.