January 29, 2022 00:20
Свет

ОН: Во следната година ќе бидат потребни најмалку 41 милијарда долари за помош за најзагрозените во светот

Најмалку 41 милијарда долари ќе им требаат на ОН во следната година за да им помогнат на 183 милиони најранливи луѓе во светот погодени од епидемијата на коронавирусот, конфликтите и климатските промени.

Канцеларијата на ОН за хуманитарни прашања (OCHA) денеска објави дека во 2022 година ќе биде потребна некаква итна помош за околу 274 милиони луѓе.

Тоа е скок од 17 проценти во споредба со 2021 година, според OCHA.

-Никогаш досега немало толку многу луѓе на кои и е потребна помош, изјави потсекретарот на ОН за хуманитарни прашања Мартин Грифитс.

Во годишниот извештај на агенцијата на ОН се наведува дека потребната помош се должи на климатските промени, а Етиопија, Мјанмар и Авганистан се наведени како најзагрозени земји, каде само за помош на 22 милиони Авганистанци, ОН ќе треба да одвојат 4,5 милијарди долари.

Помош ќе биде потребна и поради пандемијата на коронавирусот, која ќе влезе во третата година на почетокот на 2022 година. До денес, повеќе од пет милиони луѓе официјално починале од Ковид-19.

Пандемијата имаше негативно влијание и на борбата против болестите како СИДА, маларија и туберкулоза. Според ОН, оваа година 23 милиони деца не можеа да ги примат основните вакцин

watch anime. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

AnimeDao DON'T TOY WITH ME, MISS NAGATORO Episode 3

anime to watch Kuro Gal ni Natta kara Shinyuu to shitemita.

english anime Kuro Gal ni Natta kara Shinyuu to shitemita.

anime sites DON'T TOY WITH ME, MISS NAGATORO

anime websites AnimeDao Jimihen!!: Jimiko wo Kaechau Jun Isei Kouyuu!!