August 12, 2022 00:58
Свет

Од Западен Балкан во Украина пристигнале да се борат 204 платеници од кои 79 се од Македонија

Од почетокот на војната, 204 странски платеници пристигнале во Украина од Западен Балкан, од кои 74 загинале, 79 се уште се на бојното поле, а 51 ја напуштиле Украина, соопшти руското Министерство за одбрана.

Од Босна и Херцеговина за Украина тргнале 167 платеници, од кои 51 загинале, 156 го напуштиле Косово и 61 платеник загинале, 150 платеници ја напуштиле Албанија и 42 борци ги загубиле животите. Од Црна Гора во Украина пристигнаа двајца платеници, од кои едниот загина.

Во Украина биле регистрирани 79 платеници од Северна Македонија, од кои 21 загинал.

Досега во Украина пристигнале речиси 7.000 странски платеници, од кои околу 2.000 загинале, соопшти руското министерство.