October 14, 2019 17:41
Македонија

Одлична новина за идните пензионери – жените со навршени 60 и мажите со 62 години старост ќе работат по 6 часа, а ја задржуваат целата плата

Одлична новина за идните пензионери – жените со навршени 60 и мажите со 62 години старост ќе работат по 6 часа, а ја задржуваат целата плата

Во министерството за труд и социјална политика во тек е изготвување на Законот за работни односи чие донесување е планирано за годинава. Имено, според информиациите предвидено е да се овозможи намалување на работното време за повозрасните работници без притоа да имаат намалување на платата.

Се предвидува жените работнички со навршени 60 години старост да работат 6 часа, а ја задржуваат целата плата до пензија, а мажите работници со навршени 62 години старост исто така ќе работат 6 часа и до пензионирањето ја задржуваат целата плата. Дополнително според нашите информации ќе биде воведена можност државата да субвенционира ангажман на млади кадри
кои ќе ги заменуваат во преостанатите 2 часа.

Нови вести

Дескоска во Советот на Европа: Се надевам дека нема да ја загубиме шансата да добиеме преговори со ЕУ

Igor

Османи: Очекуваме јасна одлука за почнување преговори со ЕУ

Igor

Димитров: Потребен ни е процес за да се европеизираме

Igor