September 18, 2021 16:32
Економија

Овчеполието станува мека на зелената енергија

Овчеполието станува центар за производство на зелена енергија. Ветерот и сонцето, кои ги има во изобилство, ќе се искористат за производство на електрична енергија. Стартуваше и официјално изградбата на „Ветропарк Богословец”. Првиот приватен македонски инвеститор „Тхор импекс“ ќе вложи 61 милион евра за поставување осум ветерници со капацитет од 36 мегавати електрична енергија.

Со стартот на оваа инвестиција, но и со инвестициите во фотоволтаични централи на потегот кај село Амзабегово со моќност од 25 мегавати што треба да се случи наскоро, Свети Николе станува општина каде што ќе се произведува најголемо количество струја од обновливи извори или позната како зелена енергија.

Домашните компании на покривните конструкции веќе имаат фотоволтаични централи

Во источниот регион, на повеќе локации се поставени големи фотоволтаични централи, но зелената енергија веќе се користи во производството и во неколку фабрики во Штип, Свети Николе и во Кочани. Фотоволтаици се поставуваат на покривните конструкции, а една од нив е и светиниколската текстилна фабрика „Мода“, каде што има две централи. Менаџерот на ТК „Мода“ – Свети Николе, Ангел Димитров, вели дека е изненаден од исплатливоста на инвестицијата. Трошоците за електрична енергија им се намалиле за половина, не загадуваат, а инвестицијата ќе им се исплати за над четири години.

– Кај мене пред скоро една година дојдоа претставници на „Окта“ и ми понудија варијанта да го изнајмат покривот на нашата фабрика, за да направат фотоволтаична централа од 300 киловати, за да можат да произведуваат струја, бидејќи на овие типови покриви, со метална конструкција, многу е поедноставно да се направи централа, отколку на земја, каде што треба да се нивелира висината и да се стават бетонски столпчиња. Во тој момент јас размислив дека ако за нив е исплатливо, тогаш и за мене е уште поисплатливо, вели Димитров.

Немајќи искуство во изградбата, двете страни се договориле да се постават две фотоволтаични централи по 150 киловати, од кои едната да е на светиниколска „Мода“, а втората на „Окта“.

TwistMoe Watch anime online, English anime online HD

AnimeFreak: Anyamal Tantei Kiruminzoo anime episode 50 online free at https://animefreak.ws animefreak my hero academia

AniWatch Watch anime online, English anime online HD

Dash! Yonkurou Episode 25

Roomstyler: https://roomstyler.com/users/gogoanimebe

Zoimas: https://www.zoimas.com/profile/animeflixnl/about