October 30, 2020 16:57
Балкан

Нов скандал: Ветераните на УЧК пак добиле податоци за заштитените сведоци во Хаг

Нов пакет со материјали, за кои се сомнева дека се од Специјалниот суд, е доставен до Организацијата на воени ветерани на поранешната ОВК, потврдил претседателот на таа организација, Хисни Гуцати.

Гуцати изјавил дека во ново пристигнатите документи има изјави на сведоци, но не и нивните имиња.

„Добивме нов материјал во 15.30 часот од „Молња 2“, бидејќи тој господин е како молња. Веќе изјавивме дека Специјалното обвинителство и Специјалниот суд соработуваат со Српското обвинителство и Специјалниот суд на Србија. Ви покажувам само неколку хартии кои ги имам пред себе дека Србите соработувале со Специјалниот суд. Не стигнавме ниту да ги провериме. Лицето кое ги донесе избега како молња со многу голема брзина. Се обидовме малку да ги комбинираме материјалите за да видиме што има во нив, но нема имиња. Ова се изјави на неименувани сведоци, но обележани со бројки, рекол Гуцати.

Вториот круг на материјали доставени до ветераните на поранешната ОВК беше објавен пред една недела кога пристигна првиот.

Истражителите на ЕУЛЕКС го презедоа првиот круг од добиените досиеја, но Специјалниот суд сè уште не објави колку автентични документи пристигнале.

Musafiri i radhës siq e quajti kryetari: Rrufeja II për dhomat e specializuara…!

Posted by Nasim Haradinaj on Среда, 16 септември 2020