Економија

Новото „пежо 208“ добитник на наградата „Еуростар“ за патничко возило за 2019 година

Новото „пежо 208“ е добитник на наградата за патничко возило за 2019 година од страна на Automotive News Europe.

На 9 септември, во името на тимот на „Пежо продукт” воден од Laurent Blanchet, проект-менаџерот на новото „пежо 208“ и e-208 – Guillaume Clerc, ја прими наградата „2019 Еуростар” за патничко возило за 2019 година доделена од Automotive News Europe.
Првата церемонија на Eurostar Awards била одржана во 1998 година.

Од тогаш, секоја година Automotive News Europe го наградува автомобилскиот сектор во различни категории за нивните иновации на одредени возила.
Оваа година, во категоријата патнички возила, Guillaume Clerc и својот тим се добитници на наградата за новото „пежо 208“.

Жирито го пофали иновативниот карактер на „пежо 208“, најпрво за својот уникатен стил, но исто така и за новата генерација на PEUGEOT i-Cockpit© која понудува: 3D head-up дисплеј во комбинација со опции за помош при возење преземени од повисоките класи.

„Пежо 208“ е исто така награден за својата нова платформа, дизајнирана да понуди и возила со внатрешно согорување и електрични верзии. Навистина, новото „пежо 208“ е креирано од платформата на најновата генерација на PSA: CMP (Common Modular Platform). Модуларноста се огледува во димензиите и моќноста на моторот.
Со својата мулти-енергетска понуда, им овозможува на своите потенцијални купувачи да одберат помеѓу: внатрешно согорување (бензин/дизел) или електрична верзија. Оваа нова платформа помага да се ограничи емисијата на CO2 на новото „пежо 208“.

Новото „пежо 208“ ќе биде достапено од моментот на своето лансирање, со 3 типови на мотори: електричен, бензин или дизел.
Имено, брендот пежо веќе се здоби со наградата „Еуростар“ минатата година, доделена на Pierre-Paul Mattei за дизајнот на новото „пежо 208“.