December 10, 2022 06:52
Македонија

Новите инвестиции во енергетиката ја потврдуваат зелената агенда на Владата

Портпаролите на Владата на Република Северна Македонија, Душко Арсовски и Муамет Хоџа на денешната редовна прес-конференција информираа за заклучоците и одлуките донесени на вчерашната 106-та седница на Владата и одговараа на прашања од интерес на јавноста и медиумите.

За одлуките на вчерашната владина седница, портпаролите информираа дека Владата  утврди како стратешки два инвестициски проекти.

Станува збор за проектот на друштвото „ЕФТ Солар” за сончева електрична централа „Ерџелија” и проектот на друштвото „Ветерен парк – Вирови” за ветерна електрана „Вирови” кои ги исполнуваат условите од Законот за стратешки инвестиции и со овие одлуки тие се квалификуваат за вадење банкарска гаранција, која им е неопходна за целосно затворање на постапката за стратешки инвестиции утврдена со Законот.

Портпаролите соопштија дека Владата го утврди и текстот на Предлог-законот за државна гаранција за обврските по Договорот за заем за финансирање на проектот на АД „ЕСМ” за транзиција кон соларни фотоволтаици, кој ќе се склучи со Европската банка за обнова и развој.

Проектот, со вкупна проценета вредност изнесува 25 милиони евра ќе има позитивен ефект врз животната средина, бидејќи со пуштање во употреба на фотонапонските електрани „Осломеј 2″, со моќност од 10 MW и  „Битола”, со моќност од 20 MW, ќе се намали производството на електрична енергија од термоцентралите, со што, нема да има штетно влијание врз животната средина.

Тие истакнаа дека оваа инвестиција ќе придонесе за нови вработувања, што позитивно ќе влијае врз социјалниот аспект во овие два региони, каде што е планирана изградбата на двете фотонапонски електрани.

Портпаролите информираа дека Владата ја разгледа и усвои информацијата за усогласување на договорите и меморандумите кои ќе бидат на дневен ред на заедничката  владина седница со Република Косово, која ќе се одржи утре, четврток 16 септември.

„Ова информација произлегува како резултат на ангажманот на работната група составена од претставници од двете Влади. Целта е да се задржи континуитетот во развивањето на добрососедските односи, имајќи предвид дека вакви седници беа одржани и со другите соседни земји. Придобивките од овие средби се подобрување на трговската размена, подобра комуникација на граѓаните и бизнисот од двете страни, проекти од заемен интерес, подобра меѓу гранична соработка и така натаму. На заедничката владина седница ќе бидат потпишани низа договори, односно меморандуми со кои ќе се продлабочи и зајакне соработката меѓу двете држави”, посочија портпаролите.

Договорите и меморандумите се од областа на инфраструктурата, дијаспората, енергетика, економија, туризмот,  безбедноста, иновациите и технолошкиот развој и други.

Портпаролите соопштија дека на оваа седница, Владата донесе одлука наставата во средните училишта во Тетово и Гостивар да продолжи да се изведува онлајн, заклучно до 20 септември.

Портпаролите информираа дека Пописот се спроведува непрекинато и со силен интензитет, а заклучно до вчера во 20:00 часот попишани се 618.120 лица.

„Граѓаните се најважниот партнер во процесот, и затоа Владата го поздравува позитивниот пристап и отворените врати за попишувачите. Секој граѓанин ќе биде попишан каде што вообичаено живее независно од личната карта. Во текот на целиот процес на потпишување секој граѓанин има право на увид во податоците кои попишувачот ги внесува. Моменталната динамика и соработка со граѓаните се потврда дека Пописот успешно ќе биде завршен во предвидениот рок, до 30 септември”, истакнаа портпаролите.

На новинарско прашање за владината одлука за „недела неработен ден” од октомври, портпаролите истакнаа дека Предлог-законот за измени и дополнувања на Законот за  работни односи со кој  се предвидува денот недела да биде ден за неделен одмор сѐ уште не е ставен на дневен ред на собраниската Комисија за труд и социјална политика.

„Владата очекува дека ова законско решение наскоро ќе помине на матичната комисија, а потоа согласно собраниските процедури да се најде и пред пратениците на пленарна собраниска седница. Апелираме до сите пратеници и од власта и од опозицијата да го поддржат ова законско решение бидејќи е во интерес на граѓаните на нашата држава”, нагласија портпаролите.