December 2, 2022 11:04
Магазин Свет

Новиот вселенски телескоп за првпат ја сними Марс

Телескопот „Џејмс Веб“ на американската агенција НАСА, чии фотографии од длабоката вселена ги воодушевуваат научниците и јавноста, за првпат го снимија Марс – соседот на Земјата.

Новообјавените податоци доаѓаат од инфрацрвените инструменти на телескопот и им даваат на научниците информации за површината на Марс и составот на атмосферата. Европската вселенска агенција во понеделникот објави дека „Веб“ ја направил првата слика од Марс на 5 септември со помош на камера и спектрограф во блискиот инфрацрвен регион.

Првиот „веб“ поглед на црвената планета е всушност составен од две слики направени на две инфрацрвени бранови должини, пишува „Гизмодо“. Ја прикажува сончевата источна хемисфера на Марс, гледана од Веб од речиси 1,5 километар оддалеченост од точката Лагранж 2.

Првата слика покажува поглед на Марс со пиксели од 2,1 микрони, а втората е направена на 4,3 микрони – двете бранови должини што одговараат на блискиот инфрацрвен регион невидлив за човечкото око.

Веб, исто така, собрал некои спектроскопски податоци за атмосферата на Марс. Откриени се соларните молекули кои ја сочинуваат тенката атмосфера на планетата, вклучувајќи јаглерод диоксид, вода и јаглерод моноксид. Иако не е откриено ништо ново, тоа ја покажува способноста на телескопот прецизно да го карактеризира составот на атмосферата на другите планети, истакнува „Гизмодо“.

Интернетот досега има обезбедено неверојатни слики од Јупитер, маглината Тарантула и многу повеќе.