January 28, 2020 02:14
Македонија

Нова снимка од рис во НП„Маврово“

Возрасен примерок на рис во сета своја грациозност беше фотографиран во националниот парк „Маврово“ со помош на таканаречена фотозамка.

Како што објавија од НП „Маврово“ на својата Фејсбук страница, фотографијата е направена во рамките на проектот на закрепнување на балканскиот рис, што се реализира во соработка со Македонското еколошко друштво.

Според достапните податоци, неколку десетици балкански рисови, кој важи за високо загрозен вид, живеат во планинските предели на Западна Македонија, особено во националниот парк „Маврово“, но и во Албанија.

(Фото: НП Мавово)

Нови вести

Жбогар ги повика партиите да го донесат Законот за јавно обвинителство

Filip

Манчевски на ТВ 24: Со Законот за раководна служба до крај ќе ја департизираме администрацијата, ВМРО-ДПМНЕ и со тоа не се согласува

Filip

Дескоска: Обвинителите од СЈО ќе се оценуваат при конкурсот за влез во Обвинителството на Русковска

Filip