January 15, 2021 15:39
Свет

„Новавакс” повторно го одложи тестирањето на третата фаза од вакцината во САД

Американскиот производител на вакцини „Новавакс” денеска соопшти дека повторно го одложува почетокот на последната фаза од тестирањето на експерименталната вакцина против коронавирус во САД и додаде дека очекува тестирањето да почне во следните недели, место во ноември.

Ова е вторпат „Новавакс”, чие тестирање на вакцината во Велика Британија е во втората фаза и веќе е во тек, да го одложува тестирањето на третата фаза, откако тоа го стори и во октомври.

Британските медиуми пренесуваат дека заради новото одложување има пад на вредноста на акциите на оваа компанија од шест отсто, а која во развојот на вакцината заостанува зад „Фајзер” и „Модерна”.

Компанијата, исто така, сооошти дека ја завршила регистрацијата на 15.000 учесници во истражувањето во Велика Британија и дека привремените податоци ги очекува во првиот квартал од 2021 година.