August 13, 2022 21:03
Балкан

Нинова ќе биде првиот од четирите ротирачи спикери на бугарското Собрание

Четирите партии кои преговараат за формирање ново парламентарно мнозинство и бугарска влада – „Продолжуваме со промената“, БСП, „Има таков народ“ и „Демократска Бугарија“ се договорија претседавачот на 47. Народно собрание да ротира секоја година.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, според договорот што го објавија тамошните медиуми, претседател на бугарскиот Парламент првата година ќе биде лидерот на Бугарската социјалистичка партија Корнелија Нинова. Идејата е за цел мандат секоја од четирите парламентарни партии во идната владејачка коалиција да има собраниски спикер.

За намерите на преговарачите дознал од писмото потпишано од генералниот секретар на Демократите за силна Бугарија, која е дел од „Демократска Бугарија“, а испратено до членовите на Извршниот совет. Тие имаат рок до денеска напладне да кажат дали поддржуваат приклучување со сопствените министри.

Во идната бугарска влада најверојатно ќе има само еден вицепремиер. Се воспоставува функцијата министер за електронска влада на Бугарија. Желбата е коалицискиот договор да биде објавен до 3 декември за кога е закажана првата седница на новото Народно собрание на Бугарија.