April 8, 2020 14:16
Свет

„Не толку паметен“: Зборот „ковидиот“ додаден во „Урбан дикшнери“

Глобалната пандемија со новиот коронавирус КОВИД-19 сигна во речиси секоја земја, инфицирајќи скоро 340.000 луѓе, а бројот на починати е повеќе од 14.700, но тоа не е единствената работа, пренесува „Спутник“.

Како резултат на пандемијата, пазарите паднаа и голем број луѓе влегоа во режим на преживување, влошувајќи ја ситуацијата со паниката што ја предизвикаа.

„Урбан дикшнери“ го измисли зборот „ковидиот“, резервирајќи го за луѓе кои дефинитивно не им помагаат на другите во овие мрачни времиња: оние кои активно патуваат среде пандемијата, ризикуваат да ја рашират инфекцијата или лупувачите што хистерично складираат продукти, што предизвикува вистински проблеми во некои области погодени од болеста.

Зборот кружеше на социјалните мрежи веќе некое време бидејќи бројни корисници го изразија својот гнев поради глупавото однесување на некои луѓе кои се премногу опуштени или премногу исплашени да размислуваат исправно.