November 28, 2020 17:49
Спорт

НБА ќе им понуди на играчите сезона со 50 натпревари доколку почеток е на 18 јануари

Раководството на НБА лигата ќе мора значително да ја скрати сезоната доколку се донесе конечна одлука за започнување на шампионатот на 18 јануари.

Според Марк Стејн, новинар и инсајдер во НБА, телевизиите нема да дозволат сезоната да се протега до средината на јули, бидејќи тоа сериозно ќе го погоди рејтингот на натпреварите – вклучително и поради ривалството со преносите на Олимпијадата во Токио.

Во овој случај, регуларниот дел од сезоната ќе треба да се одржи до летото, а тимовите најверојатно нема да го издржат тешкиот распоред од 14 натпревари месечно. Единствениот излез е уште повеќе да се скрати лигата, од 72 на 50 натпревари.

Кошаркарите на НБА ќе забележат значителен пад на платите со толку кратка сезона, бидејќи исплатите се засноваат на бројот на одиграни натпревари во регуларниот дел од сезоната.

Да потсетиме, НБА го советува Сојузот на играчи да ги одржи првите натпревари во сезоната на 22 декември.