October 14, 2019 01:51
Култура

На ИФФК „Браќа Манаки” доделена награда за најдобар документарен филм

ИФФК „Браќа Манаки” информира дека првпат годинава е доделена награда за најдобар ангажиран документарен филм, како и награда која ја доделува Општина Битола, за најдобар филм според публиката од програмата Мак поинт.

За најдобар документарен филм наградена се режисерката и кинематограферка Ваад ал-Катеаб и кинематограферот Едвард Вотс во филмот „За Сама”, додека во програмата Макпоинт, која ги прикажува најновите остварувања на македонските автори, публиката гласаше по секоја проекција и според нејзините гласови, победи филмот „Скопје 2020″ на режисерот Радован Петровиќ и кинематограферот Андреј Лембанов.

ИФФК „Браќа Манаки” завршува вечер со доделување на главните фестивалски награди, златна, сребрена и бронзена „Камера 300″ за трите најдобри кинематографери. 

Нови вести

„Џифони Македонија“ да биде приказна без крај

Filip

Филмот „Медена земја” победник на Тетовскиот интернаcионален филмси фестивал „ОДА”

Filip

Ангеловски: Растевме со радиодрама и театар, напливот на технологии ги промени и театарот и филмот

Filip