August 22, 2019 17:57
Македонија

Најчевска: Пред да се менуваат називи на албански јазик, треба да се докаже дека тие сочинуваат 20% од населението

Професорката Мирјана Најчевска, во врска со Законот за употреба на јазиците на својот Фејсбук профил напиша дека пред да се менуваат називи и да се бара употреба на албанскиот јазик, треба да се докаже дека тие сочинуваат 20 отсто од населението.

-Објавувањето на Законот за употреба на јазиците воопшто не значи дека тој може веднаш да се примени во пракса. Пред да почнат да се менуваат називи и да се бара употреба на албанскиот јазик, треба да се докаже дека тие сочинуваат 20% од населението. Процедурата за донесување на Законот е соодветна, што воопшто не го прави помалку несоодветен самиот закон, напиша Најчевска.

Нови вести

Заев: „Рекет“ прва точка на седницата на ЦО на СДСМ

Filip

Најдоцна до утре извештајот за „Рекет” пред Советот на јавни обвинители

Filip

Алијанса на Албанците: Зошто корумпираните и инкриминираните од ДУИ заштитени се како ,,бели мечки” !

Filip