June 19, 2019 05:46
Магазин

Најсјајната комета оди кон Земјата: Ќе мине покрај нас и може да се види со голо око, еве кога

Најсјајната комета, наречена “46P/Wirtanen”, наредната недела ќе мине покрај Земјата и тоа ќе биде една од 10-те најблиски средби со таков вид на небесно тело од 1950-та година, и меѓу 20-те најблиски од 9-тиот век.

Како што се наведува  кометата ќе биде најблиски до Сонцето наредната среда, на 12-ти декември, а до Земјата на 16-ти декември и ќе мине покрај нашата планета на оддалеченост од 11.265.408 километри.

Како што се наведува, кометата најверојатно ќе може да се види со голо око, но најдобро би било да се гледа низ двогледи и мали телескопи, посебно надвор од градовите.

Со оглед на тоа дека кометата неколку недели ќе минува покрај Земјата, научниците на НАСА ќе имаат можност детално да ја проучат.

Одделението за астрономија при Универзитетот во Мичиген соопштило дека “нема шанси кометата да ја погоди Земјата”.

Нови вести

Возел со ГПС: Пензионер тргнал со автомобил од Њукасл за Рим па завршил во Германија

Igor

На интернет аукција: Мислел дека за 9.000 долари купил вила, добил тревник од 50 долари

Igor

„Самсунг“ ги советува потрошувачите редовно да ги скенираат своите уреди за вируси

zane